Het is erg rustig geweest op de cryptobeurzen de afgelopen maanden. Waar eigenlijk grote delen van 2017 bestonden uit hele grote winsten, is het nu al meer dan een half jaar kommer en kwel. Sinds de piek aan het begin van 2018 zijn er tientallen procenten van de winsten verdampt. Af en toe zijn er kleine uitschieters naar boven, maar deze worden snel weer teniet gedaan door een hack op een cryptobeurs of een nieuwtje over strenge controle door een overheid. Sommige mensen speculeren dat al dit negatieve nieuws gedoseerd naar buiten komt om de koersen te drukken om zodoende grote partijen de mogelijkheid te geven om goedkoop crypto’s in te kopen. De vraag is alleen of er grote partijen acteren in de cryptomarkt. Tot voor kort was het uitgesloten dat bedrijven als JP Morgan of Goldman Sachs zich zouden inlaten met crypto, maar daar lijkt wel verandering in te zijn gekomen. JP Morgan heeft in maart via een dochteronderneming een grote cryptobeurs (Poloniex) gekocht. Ook komen er steeds meer beriochten naar buiten van zeer grote spelers op het financiële gebied die zich oriënteren op, of participeren in cryptocurrencies. Hieronder staat een korte samenvatting van de nieuwsberichten van de afgelopen week:

Master Card dient patent in voor koppeling crypto aan bankrekening

Blackrock investments onderzoekt de mogelijkheden voor investeren in crypto

De nieuwe CEO van Goldman Sachs ziet wel wat in crypto

Dan is er nog een belangrijk event aanstaande, namelijk de eventuele goedkeuring van een bitcoin ETF op 10 augustus. Een Exchange Traded Fonds (ETF) is een beleggingsfonds dat de prijs van een onderliggende waarde volgt, zoals goud of olie en wordt op dezelfde manier op beurzen verhandeld. Dit houdt ni dat alle beleggers – retail of institutioneel – via een beurs aandelen van een ETF kunnen kopen en verkopen aan andere marktdeelnemers. Je investeert via een ETF dus niet direct in het product, maar in aandelen van dat product.

Een bitcoin ETF wordt door veel mensen gezien als de heilige graal voor bitcoin als beleggingscategorie. Het gemak van de aan- en verkopen kan ervoor zorgen dat er een hele nieuwe rits aan beleggers zal toetreden tot de bitcoinmarkt, die het voorheen nog niet aandurfde.

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft begin 2017 besloten om de eerste bitcoin ETF, de Winklevoss Bitcoin Trust ETF (COIN), niet goed te keuren vanwege het gebrek aan transparantie en regulering. Sindsdien heeft de SEC ook nog een aantal andere ETF-voorstellen afgewezen. Het is uiteraard nog maar de vraag of deze ETF wel zal doorgaan, maar als die doorgaat zal dat zeer goed nieuws zijn en waarschijnlijk ook positief uitwerken voor de bitcoin.