Het afgelopen anderhalf jaar is er een paar keer geprobeerd om de bitcoin via een indextracker – regulier beursgenoteerd fonds dat een index volgt – aan het grote publiek te presenteren. Helaas stak de Amerikaanse SEC (Security and Exchange Comission) hier steeds een stokje voor. Een dergelijke tracker wordt ook wel een ETF genoemd (Exchange Traded Fund). Een ETF is een beleggingsfonds dat de prijs van een onderliggende waarde volgt, zoals goud of olie en wordt op dezelfde manier op beurzen verhandeld. Dit houdt in dat alle beleggers – retail of institutioneel – via een beurs aandelen van een ETF kunnen kopen en verkopen aan andere marktdeelnemers. Je investeert via een ETF dus niet direct in het product, maar in aandelen van dat product.

Een bitcoin ETF wordt door veel mensen gezien als de heilige graal voor bitcoin als beleggingscategorie. Het gemak van de aan- en verkopen kan ervoor zorgen dat er een hele nieuwe rits aan beleggers zal toetreden tot de bitcoinmarkt, die het voorheen nog niet aandurfde. Er lopend verschillende ETF’s maar het meest wordt uigekeken naar de ETF van VanEck die als het goed is half augusuts wordt beoordeeld. VanEck is een investeringsbedrijf dat in New York is gevestigd. Zij zijn een gevestigde partij met een goede naam in de investeringswereld en men hoopt daarom dat zij kans maken om wel goedgekeurd te worden.

Op 27 juli werd een ETF die door de Winkelvoss broers was aangevraagd, afgekeurd. Dit had invloed op de prijs die binnen korte tijd 5% daalde. Er was gelukkig wel snel herstel. Wellicht dat investeerders bang waren dat deze afkeuring een voorbode zal zijn op de ETF in augustus en dat daarom de koers tijdelijk terugschoot.