Ondanks de daling van het afgelopen half jaar, staan we nog steeds hoger dan de top van 2018 van de vorige bullrun. En hoewel we momenteel nog steeds in een bear market zitten, is het ook goed om uit te zoomen en kijken waar we nu staan.

De adoptie van bitcoin staat nog in de kinderschoenen. Technologische ontwikkelingen kunnen we vaak met behulp van een S-curve beschrijven (de adoptiecurve). Omdat bitcoin voortkomt uit eerdere technologieën en omdat bitcoin baat zal hebben bij verdere ontwikkeling van deze technologie, is het zeer waarschijnlijk dat de adoptie van bitcoin ook deze groei doormaken. Steeds meer mensen gaan bitcoin gebruiken, of het nou is om dagelijkse betalingen mee te doen of om aan te houden als investering. Deze ontwikkeling zorgt er dan weer voor dat de vraag toeneemt en uiteindelijk ook de prijs zal stijgen (het netwerkeffect).


De adoptiecurve

Het volgende plaatje laat de adoptiecurves zien van andere technologieën. Wat opvalt is dat de adoptie elke keer sneller lijkt te gaan dan zijn voorganger.

Uit recent onderzoek blijkt dat dat ongeveer 2 miljoen Nederlanders crypto bezitten, waarvan 1,2 miljoen bitcoinbezitter zijn. Dit percentage is redelijk hoog en komt omdat Nederland vaak voorop loopt met adoptie van nieuwe technologie. In de VS en het VK ligt het percentage nog wat hoger, zo rond de 20%. In de rest van de wereld ligt dit percentage een stuk lager nog.