Wat is Terra Luna? 
Allereerst, waar hebben we het over? Terra is een groot DeFi (Decentrilized Finance) platform dat snel gegroeid is de afgelopen jaren. Op dit netwerk spelen twee cryptovaluta’s een hoofdrol: UST en Luna. UST is een stablecoin, die als functie heeft om zijn waarde in dollar te behouden. In tegenstelling tot veel andere crypto’s die erg kunnen fluctueren. Luna is een altcoin die wordt gebruikt om de waarde van de UST rond de $1 te houden, maar ook uiteraard los gekocht en verkocht kan worden.
Terra Luna heeft een algotitmisch ingestoken stablecoin bedacht. Het proces dat hierachter zit, werkt op basis van een soort arbitrage tussen UST en Luna. Als er teveel UST zijn en de prijs daalt, dan kan met UST ruilen voor Luna en daarvoor een klein percentage meer krijgen. Zo komen er minder UST en stijgt de prijs weer. Als de prijs van UST te hoog is, kan men andersom de munt ruilen en daar weer een percentage op pakken. Zodoende werd de munt min of meer in balans gehouden de afgelopen periode.
Terra Luna besloot daarnaast dat het, om de stabiliteit van de munt te garanderen, voor 3 miljard dollar aan bitcoin zou gaan kopen om zo zelf ook in te kunnen grijpen, aangezien de stablecoin tot een van de grootste was gaan behoren. Hiermee verbonden ze in feite het project aan de bitcoinprijs.Op 7 mei begon de UST te dalen en de dagen daarna steeds harder. Het algoritme kreeg het niet voor elkaar om de boel te stabiliseren waardoor de Terra Luna organisatie besloot om de aangekochte bitcoin te verkopen voor UST om zo de prijs op te drijven. Helaas werden mensen nerveus en gingen steeds meer mensen hun UST verkopen waardoor Terra Luna ook steeds meer bitcoin moest verkopen. Hierdoor daalde ook de bitcoinprijs aangezien er voor meer dan een miljard aan bitcoin op de markt werd gedumpt. Er was geen houden meer aan en de koers daalde steeds harder en nam de koers van Luna én bitcoin mee.


De angst die er op de markt heersde zorgde ervoor dat heel veel mensen hun UST én andere crypto gingen verkopen. Bij aandelen legt men dan vaak de handel stil maar dat kan niet bij crypto en dus bleef de koers dalen.De prijs van Luna is en een paar dagen van $90 gezakt naar een fractie van een dollarcent. Veel mensen hebben hun vermogen zien verdampen en door deze daling is eigenlijk ook de daling over de hele cryptomarkt versterkt.
Over de oorzaak van de daling van Luna wordt veel gespeculeerd, was het een groep kwaadwillenden die expres de prijs van UST onder druk hebben gezet en binnen zijn gelopen door Luna te shorten? Was het de Amerikaanse overheid die zo aan willen tonen dat stablecoins helemaal niet zo stabiel zijn (er komt binnenkort nieuwe wetgeving in de VS omtrent stablecoins), of is het de Terra Luna organisatie zelf die binnen zijn gelopen door hun eigen project de nek om te draaien? Wellicht komen we er nooit achter maar er zijn veel mensen gedupeerd dus het kan best zijn dat er nog uitgebreid onderzoek naar gedaan gaat worden.