Een Bitcoin miner is een computer die speciaal is ontworpen om bepaalde processen uit te voeren en zodoende goed is in het uitvoeren van berekeningen om Bitcoin te minen. Minen is een proces dat ervoor zorgt dat de Bitcoin worden verdeeld en de transacties worden beveiligd. Hoe dit proces in zijn werk gaat kan je in deze video zien: Bitcoin mining

Waar je vroeger nog je Bitcoin op je huis-tuin-en-keuken computer kon minen, is het nu een hele industrie geworden. Een paar zeer grote instellingen leiden de markt met hele fabriekshallen vol met Bitcoin miners of in zogenaamde ‘Mining Pools’ waar men de krachten gebundeld heeft. Een business waar miljoenen in omgaan. Je kunt je voorstellen dat het draaien van enkele duizenden computers aardig wat stroom kost. Daarom staan Bitoin miners vaak op plekken waar de stroom goedkoop is. Landen als China, India en Ijsland (waar ze veel geo-thermische stroom opwekken en daarom de stroom goedkoop is).

China is van oudsher een plek waar veel miners staan en sommigen denken dat er in China zelfs meer dan 75% van alle Bitcoin mining capaciteit bezit. Dit kan een probleem opleveren voor het Bitcoin netwerk omdat bijvoorbeeld regulatie door de Chinese overheid een risico is. Ook een zogenaamde 51% aanval is een bedreiging. Om wijzigingen in de sofware van de Bitcoin aan te brengen, moet er consensus zijn bij 51% of meer van het Bitcoin netwerk. Nu zal dit niet zo veel vaart lopen omdat men het al niet eens kan worden over de groottes van de blokken (aantal transacties per tjidseenheid) maar het blijft een reeel risico.