De afgelopen weken volgt nieuws over grote Europese banken in verband met cryptovaluta elkaar snel op. Eerst werd bekend dat in het nieuwe jaar, Duitse banken cryptovaluata aan hun klanten mogen aanbieden. De regering wilt namelijk af van het onderscheid tussen cryptovaluta en andere financiële instrumenten zoals obligaties en aandelen. De Duitse banken bieden dan ook de mogelijkheid aan om crypto’s daar op te slaan, iets wat overigens indruist tegen de kernwaarden van cryptovaluta.

Toen kwam er een rapport van de Deutsche Bank uit waarin werd gesteld dat in 2030 crypto valuta de traditionele fiat valuta verdrongen zullen hebben. De opkomst lijkt onomkeerbaar en de voordelen van cryptovaluta zullen ervoor zorgen dat er steeds meer mensen deze zullen gaan gebruiken voor transacties.

Uit het rapport: Cryptocurrencies: the 21st century cash Until now, cryptocurrencies have been additions, rather than substitutes, to the global inventory of money. Over the next decade, this may change. Overcoming regulatory hurdles will broaden their appeal and raise the potential to eventually replace cash.

Link naar het rapport: Rapport Deutsche Bank

Dan was er nog een interessant item over de ING deze week. Het lijkt er namelijk op dat de ING bezig is om custodial services aan te gaan bieden aan haar klanten. Dit houdt in dat, als het doorgaat, klanten hun bitcoin (en waarschijnlijk ook andere crypto’s) kunnen opslaan bij de ING.

ING en custodial wallets

Tot slot werd er door Christine Legarde (voorzitter van de ECB) aangegeven dat de ECB zich aan het voorbereiden is op de inzet van Digital Currencies. Daarmee doelde ze niet direct op cryptovaluta maar meer op Stable Coins.

Youtube video