Gisterenavond was dan eindelijk de bitcoin halving, een event waar al jaren naar werd uitgekeken omdat dit vaak wordt gezien als een trigger voor nieuwe prijsstijgingen (op basis van de vorige halvings in 2012 en 2016). Veel mensen waren online voor deze gebeurtenis en er werd veel over getweet en geschreven. Er waren zelfs meerdere live streams die het event volgden.

Wat is de halving ook alweer? 
Met de bitcoin (block) halving wordt bedoeld dat de beloning voor bitcoin miners wordt gehalveerd. Dat betekent ook dat er steeds minder nieuwe bitcoins op de markt beschikbaar komen. Een block reward is een beloning voor bitcoin miners. Deze reward halveert ongeveer elke 4 jaar . De laatste keer was in 2016 en viel samen het begin van een enorme stijging van de bitcoinprijs naar de all time high van bijna $20.000. Men speculeert er nu op dat dit nu weer kan gebeuren, maar dat is natuurlijk geen zekerheid.

Tot gisterenavond, kreeg een miner een beloning van 12,5 bitcoin voor elk blok dat ze toevoegen aan de blockchain. Die beloning wordt elke vier jaar (elke 210.000 blocks) gehalveerd. Vanaf gisteren is dat nu 6,25 bitcoin per blok. De bitcoin wordt dus schaarser, want er komen steeds minder nieuwe bij. Dit zit zo geprogrammeerd in de code van bitcoin en hier zijn geen externe personen of instanties bij betrokken. Het staat in groot contrast met het bijdrukken van euro’s en dollars door centrale banken wat nu aan de lopende ban gebeurt. Eigenlijk is het precies het tegenovergestelde hiervan en daarom wordt het gezien als een belangrijke indicator voor een prijsstijging. Bitcoin was het afgelopen jaar al de meest interessante belegging en leverde ook een zeer hoog rendement op. Doordat er nu steeds minder bijkomen, en als de vraag gelijk blijft of stijgt, zal de koers daardoor stijgen. Als de vraag afneemt uiteraard niet. Vooralsnog gaat de prijs zijwaarts en gebeurt er niet heel veel.

Na de vorige halving in 2016 was het ook eerst een periode relatief stil, voordat de grote koersstijging begon.