Facebook heeft met diverse partners (waaronder Mastercard, PayPal, Ebay en Uber) het Libra-betaalmiddel en de Calibra-dienst onthuld. Via een app kunnen in de toekomst gebruikers elkaar betalen op een manier die net zo makkelijk is als het sturen van een bericht. WhatsApp en Facebook Messenger zullen in 2020 standaard deze nieuwe dienst gaan ondersteunen.
Een van de doelen van Facebook is om wereldwijd financiële dienstverlening aan te bieden aan mensen die nog geen bankrekening hebben, maar wel over een mobiele telefoon beschikken.

Dit kan als positief worden gezien omdat hierdoor crypto voor het grote publiek beschikbaar komt. Men kan op een gemakkelijke manier, via een groot platform betalingen doen. Dit kan natuurlijk al met alle andere crypto’s, maar het aankoopproces blijkt hier vaak nog een bottleneck.

Het is maar de vraag hoe dit grote publiek aankijkt  tegen een betaalmiddel met de privacy van Facebook, de klantvriendelijkheid van Paypal, de arbeidsvoorwaarden van Uber en dat alles met de rentes van Visa…

De bankencommissie in de Verenigde Staten hebben al een hoorzitting aangekondigd om getuigen te horen over de nieuwe dienst van Facebook, die overigens gevestigd is in Zwitserland.