Sinds Facebook heeft aangekondigd een eigen cryptomunt te lanceren met een aantal andere partijen (Uber, Visa en Master Card onder andere) is er een discussie losgebarsten in Amerika. De FED, en vorige week zelfs Donald Trump, lijken zich druk te maken over de stappen die Facebook wilt nemen en tegelijk nemen zij standpunten in over crypto in het algemeen. Er zijn inmiddels meerdere hoorzittingen geweest waarin werd aangekaart dat de wetgever het niet ziet zitten dat Facebook met een financiële dienst gaat komen. Door het grote aantal users dat Facebook heeft, zal de impact namelijk enorm zijn. Deze week waren er daarom hoorzitting waarbij Amerikaanse senatoren vragen konden stellen aan Facebook. Wat opviel is dat een aantal senatoren zeer goed op de hoogte is van bitcoin, crypto én het essentiële verschil met de Facebook Libra (het feit dat de Senaat mensen van Facebook kon oproepen voor de commissie om gehoord te worden is al een wezenlijk verschil met bitcoin). Er werd zelfs meerdere keren aangegeven door verschillende senatoren dat bitcoin ‘niet te stoppen is’ .
Trump reageerde zoals gewoonlijk via Twitter op deze zaak waarin hij ook gelijk aangaf geen fan van crypto te zijn. Bitcoin en crypto zijn in ieder geval mainstream genoeg dat Trump in meerdere tweets zich hierover uitlaat en de president van de FED en meerdere senatoren zich hier nu ook mee bezig houden.

Sommigen zien dit alles als positief, omdat de stap die Facebook gezet heeft de regulators in de VS dwingt om zich uit te spreken over cryptovaluta. Dit kan als gevolg hebben dat er meer regels komen en hoe meer regels er zijn, hoe meer mensen durven te investeren in crypto. Hoewel de Facebook Libra coin niets met bitcoin (of andere crypto’s) te maken heeft, geven de hoorzittingen wel een mooi inzicht in de standpunten die de Amerikaanse overheid heeft inzake crypto en bitcoin in het bijzonder.

Senator Emmer laat zich positief uit over bitcoin