Na weken lang stabiel rond de $6.000 te zijn gebleven, was er opeens beweging in de koers van de bitcoin. Op 14 november begon er een nieuwe daling van de bitcoin waardoor de prijs ongeveer 10% zakte. Op 18 november was het helaas weer raak en zakte de koers weer ongeveer 20% waardoor de koers uiteindelijk uitkwam rond de $4.300 uitkwam. Waar kwam deze plotselinge daling vandaan? Was dit voorspeld? Er was een tijd lang redelijk goed nieuws met grote banken die in de crypto instapten, maar deze daling leek uit het niets te komen. Een mogelijke oorzaak kon de aangekondigde ‘fork’ zijn bij bitcoin cash (een fork is het splitsen van de blockchain in twee of meerdere richtingen, waardoor er twee verschillende munten ontstaan). Bitcoin cash is op haar beurt weer een fork van de bitcoin zelf.

Deze nieuwe fork van bitcoin cash (in bitcoin ABC en bitcoin SV) was al een tijd bekend maar een dag voor de fork zijn er mensen geweest die hun bitcoin (tijdelijk) van de hand gedaan hebben. Wellicht omdat zij verwachtte dat door de fork de koers van de bitcoin zou verlagen. Doordat er een redelijke grote verkoopgolf ontstond, werden op verschillende beurzen ook nog eens bepaalde orders getriggerd, waardoor ook daar bitcoin werden verkocht. Het is zeer goed mogelijk dat deze verkoopgolf zich uitgebreid heeft en mensen nerveus werden en ook gingen verkopen.

Het resultaat is een koers die 25% lager is en een hoop vrees dat dit nog niet het einde van de daling is. Aan de positieve kant kan worden gesteld dat de prijs nu laag genoeg is dat mensen (relatief goedkoop) weer in kunnen stappen. Niemand weet echter of dit echt de bodem is of dat we nog door blijven dalen. De bitcoin miners die verspreid over de wereld staan, zijn nu door de daling, een groot deel van hun inkomsten kwijt en er zijn al geruchten dat deze miners langzaam aan stoppen omdat hun operatie nu meer kost dan oplevert.

De technische analisten waarschuwden echter al een tijd voor nog een laatste dip, voordat de prijs weer de weg naar boven zou vinden. 2018 was tot nu toe nog geen goed jaar voor crypto, met verliezen die opliepen tot 80%. Dat is zeer spijtig voor mensen die in 2018 of eind 2017 zijn ingestapt, maar er is niets veranderd aan de techniek zelf. Dit zijn puur speculatieve koersschommelingen. De bitcoin, crypto en blockchain worden nog volop doorontwikkeld en elke dag komen er functies bij of worden er verbeteringen aangebracht en men verwacht nog steeds een zeer zonnige toekomst. Al is dat nu wellicht wat lastig voor te stellen, 2019 biedt weer volop nieuwe kansen want er liggen nog erg veel mooie dingen in het vooruitzicht.