Er waait een nieuwe, frisse wind door de wereld van Bitcoin-mining, en het nieuws komt van niemand minder dan KPMG, een van de grootste consultancyfirma’s ter wereld.

Goed nieuws voor Bitcoin-enthousiastelingen

Een recent rapport van KPMG brengt goed nieuws voor de Bitcoin-gemeenschap. De bewering is sterk: Bitcoin-mining heeft de potentie om op termijn klimaatpositief te worden. En dit is niet zomaar een loze claim van een groep Bitcoin-liefhebbers. Wanneer een bedrijf met een jaaromzet van meer dan 32 miljard dollar zo’n statement maakt, zit daar gegarandeerd onderzoek en analyse achter.

Bitcoin: Een volwassen activaklasse

KPMG’s rapport gaat verder dan alleen het potentieel van Bitcoin-mining. Het benadrukt dat Bitcoin nu als een “volwassen activaklasse” wordt beschouwd en voldoet aan de ESG-criteria (Environmental, Social en Corporate Governance). Deze criteria zijn in het leven geroepen om investeerders te helpen beslissen of een investering in lijn is met klimaatdoelstellingen.

De rol van methaangas

Een cruciaal argument in KPMG’s rapport draait om het methaangas (CH4), een broeikasgas dat nog schadelijker is dan CO2. In de olie- en gasindustrie wordt vaak methaangas aangetroffen, en in veel gevallen wordt het simpelweg verbrand, wat resulteert in enorme CO2-uitstoot. Een fascinerende bevinding uit 2021, aangehaald door KPMG, stelt dat alle energie geproduceerd uit overtollig methaangas in de VS en Canada voldoende zou zijn om het hele Bitcoin-netwerk te voeden.

Het inzetten van dit methaangas voor Bitcoin-mining zou een drastische vermindering van broeikasgasemissies betekenen. Sterker nog, het zou Bitcoin theoretisch klimaatpositief kunnen maken!

KPMG’s conclusie

Door de mogelijkheden van het benutten van overtollig methaangas en de volwassen status van Bitcoin als een activaklasse, concludeert KPMG dat Bitcoin voldoet aan de ESG-criteria. Hierdoor wordt het een aantrekkelijke optie voor investeerders die zich richten op duurzaamheid.

Een beloftevolle toekomst

Deze bevindingen zijn een enorme overwinning voor de Bitcoin-industrie en een veelbelovende stap in de richting van een duurzamere toekomst voor investeringen. Het toont aan dat er altijd mogelijkheden zijn om innovatie en duurzaamheid te combineren, zelfs in sectoren die oorspronkelijk als milieubelastend werden beschouwd.

Lees het rapport hier