FinTech is een afkorting van de woorden ‘financiële technologie’ en is een term die gebruikt wordt voor innovatieve start-ups, die door middel van technologie verandering brengen in de financiële wereld. De opkomst van FinTech werd versneld door technologische ontwikkelingen en een gebrek aan vertrouwen in de banken als gevolg van de financiële crisis. Waar eerder de bank verantwoordelijk was voor alle financiële behoeften van de klant, zijn er nu FinTech bedrijven die zich richten op ‘niches’ en ernaar streven om een bepaalde tak sneller en efficiënter uit te voeren dan traditionele financiële dienstverleners. Voorbeelden van financiële ‘niches’ die onder FinTech vallen zijn alternatieve financiering, cybersecurity, betalingen, vermogensbeheer, verekeringen, cryptocurrencies en e-commerce.

Investeerders zien ook het potentieel van FinTech als vernieuwing in de financiële sector. Dit blijkt uit wereldwijde investeringen in financiële start-ups. Tussen 2010 en 2015 werd er in totaal 50 miljard dollar geïnvesteerd in FinTech en investeringen groeide zelfs viervoudig tot 12 miljard in 2014 vergeleken met 3 miljard dollar in 2013.

Wat zijn de voordelen van financiële technologie?
FinTech bedrijven positioneren zich als een aanvulling of alternatief tot traditionele financiële diensten. Klanten hebben tegenwoordig geen zin meer in de lange trajecten van banken en zijn op zoek naar snellere of goedkopere alternatieven. FinTech bedrijven bieden hier een uitkomst, omdat ze door gebruik te maken van geavanceerde technologie klanten snelle, efficiënte en gebruikersvriendelijke financiële oplossingen kunnen bieden. Deze bedrijven werken vaak met een flexibele structuur waardoor ze snel kunnen reageren op wensen van klanten en kunnen inspelen op nieuwe ontwikkelingen in de markt.

Doordat technologie bij FinTech bedrijven centraal staat, kunnen ze goed omgaan met de grote hoeveelheid informatie die online beschikbaar is en kunnen ze analyses maken uit een grote hoeveelheid ongestructureerde informatie, ook wel is Big Data genoemd. Door deze informatie slim te gebruiken begrijpen FinTech bedrijven precies wie hun klanten zijn en kunnen ze gerichte, specifieke financiële diensten en producten leveren.

bron: Spotcap