Een consortium van Japanse banken is begonnen met het ontwikkelen van een eigen cryptocurrency: de J-coin. Het initiatief wordt door onder andere de Mizuho Finance Group, en de Japan Post Bank ondernomen. De ambitie is om voor de Tokyo Olympics in 2020 de coin te lanceren.

Er zijn kosten verbonden aan het gebruik van cash, zoals het verwerken van betalingen, en het fysiek vervoeren van brief- en muntgeld. In Japan wordt zo’n 70% van alle betalingen in cash gedaan. Voor een ontwikkeld land is dit een erg hoog percentage en de J-Coin moet helpen om het aantal cash betalingen terug te dringen.

De Mizuho Finance Group (het bedrijf dat recent een aantal banen vanwege Brexit naar Amsterdam verhuisde) is al een paar maanden aan het experimenteren met blockchain technologie. Eerder dit jaar werd door de bank al een succesvolle test afgerond waarbij een betaling, inclusief kredietbrief, vanuit Australië werd gedaan.

Japan heeft eerder dit jaar de Bitcoin als betaalmiddel gelegaliseerd. Dit maakt het voor officiële instanties uiteraard interessant om te investeren in de verdere ontwikkeling van digitale valuta, en in dit licht kan misschien ook de ontwikkeling van de J-Coin worden beschouwd. Ook Mitsubishi UFJ Financial Group, een van de grootste financiële instanties in Japan, is bezig met de ontwikkeling van een eigen coin (de MUFG Coin). Deze coin wordt al gebruikt om declaraties gemakkelijk te verwerken. Of Mitsubishi aan het J-Coin project zal deelnemen is nog niet duidelijk.