FTX is een grote Amerikaanse crypto exchange en tevens een van de grootste van de wereld. Op deze beurs kunnen mensen crypto’s verhandelen en bewaren. Het is een relatief nieuwe beurs die snel opgekomen is en vooral door Amerikanen wordt gebruikt. Met naar schatting een paar miljoen accounts lag de nadruk van deze beurs op regulatie en zekerheid. FTX kreeg veel klanten tijdens de vorige bull run van 2021.

De eigenaar van FTX is Sam Bankman Fried (SBF), een 30-jarige man die gestudeerd heeft aan het MIT. Hij heeft in 2017 een vermogen verdiend met zijn investeringsbedrijf Alameda en heeft daarna, met een aantal geldschieters FTX opgestart.

In de beginperiode heeft ook de grootste crypto exchange Binance een aantal miljoen geïnvesteerd in deze nieuwe beurs, in ruil voor een groot deel FTT-tokens (de zelfgemaakte tokens van FTX). FTX en SBF werken nauw samen met de Amerikaanse beurswaakhond en instanties en werd daardoor gezien als veilige beurs. Zelf was SBF erg altruïstisch: in interviews benoemde hij altijd dat hij het grootste deel van zijn verdiende geld zou doneren aan goede doelen. Uit zijn voorkomen kon je ook niet direct opmaken dat hij een vermogen van miljarden had.
FTX is veel te zien in het dagelijks leven: ze waren hoofdsponsor van het Miami Heat stadion en maakte veel reclame op televisie en de buitenruimte. Ook NFL superster Tom Brady maakte enkele reclamefilmpjes voor de beurs en had er naar verluid zelfs 650 miljoen dollar staan.

Wat is er gebeurd?
Het begon ongeveer twee weken geleden met een waarin stond dat Alameda 14,6 miljard dollar op de balans had staan, waarvan het grootste deel FTT-tokens (de zelf uitgebrachte cryptomunt van FTX) waren. Echter, deze tokens worden door hun zusterbedrijf FTX uitgebracht zonder tegenwaarde en de waarde is zeer volatiel. Daarnaast leek het erop dat zij ook niet eens genoeg crypto op hun balans hadden staan om hun klanttegoeden te dekken.
Door de innige band tussen FTX en Alameda kwam dit ook neer bij FTX en mensen begonnen argwaan te krijgen. De geruchten werden sterker en mensen begonnen hun geld van de beurs te halen. De FTT token daalde hierdoor, waardoor de dekking van klanttegoeden nog slechter werd en de directie besloot de opnames te stoppen. Dit leidde tot paniek op de gehele markt en hierdoor daalde alle crypto’s.
Toen het rapport uitkwam werden deze FTT-tokens massaal van de hand gedaan. De grootste crypto exchange Binance deed dat ook en met enorme volumes. Zij hadden immers in het begin van FTX, in het bedrijf geïnvesteerd en hiervoor deze FTT-token gekregen. Omdat zij ook bang waren dat deze waarde naar 0 zou gaan, deden zij alles van de hand. De koers daalde zo hard dat FTX bij lange na niet genoeg tegoeden bleek te hebben om de klanttegoeden te dekken, er bleef een gat over van 8 miljard dollar. Er was nog even sprake dat Binance FTX zou overnemen maar ook dit ging niet door omdat Binance het niet aandurfde. Hierdoor moest FTX faillissement aanvragen en kunnen de klanten die niet snel genoeg hun tegoeden hebben kunnen verzilveren, naar hun geld fluiten.
Als klap op de vuurpijl bleek de beurs ook nog een gehackt te zijn en verdween er nog eens 800 miljoen dollar (zogenaamd door een lek in de software die werd uitgebuit door een ontwikkelaar). SBF en andere directieleden zijn nog niet aangeklaagd of verhoord maar het mag duidelijk zijn dat zij wel een en ander hebben uit te leggen.

Nasleep
Door deze gebeurtenissen heeft de gehele cryptomarkt een klap gekregen Het vertrouwen is geschonden en steeds meer mensen zien in dat dit soort bedrijven, al lijken ze heel veilig, ook zeker een risico vormen. Helemaal omdat ze in het buitenland zijn gevestigd en de wet- en regelgeving niet duidelijk is. Dit soort enorme exchanges spelen met de inleg van hun klanten en hoewel het bedrijf veilig leek, was dit niet het geval. Men had verwacht dat FTX, juist omdat ze zo nauw samenwerkten met de Amerikaanse overheid, een veilig bedrijf was om zaken mee te doen. Daarnaast blijkt nu dat ook een aantal bedrijven (en zelfs andere crypto exchanges) hun crypto’s op deze beurs hadden staan, dit is nu allemaal weg. De koersen zijn inmiddels gestabiliseerd maar toch wel aanzienlijk lager dan begin vorige week. Een miljoen klanten zijn al hun geld kwijt en het ziet er niet naar uit dat ze dit terugkrijgen. Ook zie je dat dit effect heeft gehad op weer andere beurzen zonder links naar FTX. Mensen vertrouwen beurzen steeds minder en halen hun crypto’s eraf en bewegen naar beurzen in eigen land of nemen de crypto’s in eigen beheer.