Op 7 september is het zover, dan wordt El Salvador het eerste land waar bitcoin wettig betaalmiddel is. Naast de US dollar wordt bitcoin de tweede munt waarmee je in het hele land kan betalen en eventueel ook je belasting in kunt betalen.

Het heeft een paar maanden geduurd maar er is een hele infrastructuur opgezet in het land. 200 bitcioin ATM’s, een fonds dat het mogelijk maakt om zonder koersrisico je dollars om te wisselen in bitcion en andersom, een bitcoin app en elke inwoner krijgt $30 bitcoin in deze nieuwe app. Allemaal dankzij een Amerikaan, Jack Mallers en de president van El Salvador die zeer vooruitstrevend is om dit landelijk in te voeren, ondanks grote druk vanuit het IMF om dit vooral niet te doen. El Salvador heeft nu al een aanzienlijke aantrekkingskracht op bitcoin ondernemers, die massaal naar El Salvador afreizen om dit live mee te maken.

Voor de inwoners van El Salvador is het nog maar de vraag of ze er veel aan hebben dat ze straks met bitcoin kunnen betalen. Ze zullen in de toeristische gebieden wel meer omzet hebben maar de rest van het land loopt niet echt over van enthousiasme.


Een speciaal voor El Salvador ontwikkelde bitcoin ATM

Cuba
Vorige week kwam naar buiten dat de Cubaanse regering ook bezig is om bedrijven te gaan reguleren die bitcoin betalingen mogelijk zullen maken. Daarnaast gaan er geruchten dat meer landen in Latijns Amerika bezig zijn om mogelijkheden te verkennen om bitcoin als wettig betaalmiddel te introduceren.