In het prille bestaan van de cryptomarkt (vanaf 2009) is er toch al een aardig aantal specifieke jargontermen bijgekomen.  FOMO, REKT, Pump & dump. Voor de beginners is dit nauwelijks te begrijpen maar voor de doorgewinterde crypotbelegger échte beleggerstaal. Een van de meest bekende termen is wellicht HODL (Hold On for Dear Life). Een typo uit 2013 van iemand op een bitcoin forum, die eigenlijk HOLDING wilden typen maar dat werd per ongeluk HODLING. Zo zijn er tal van nieuwe begrippen en uitspraken bijgekomen in de afgelopen jaren.

Een wat meer technische en specifieke term is ; Bitcoin Dominance. Dit houdt het aandeel van de waarde van de bitcoin in, ten opzichte van de gehele cryptomarkt. Op dit moment is de bitcoin dominance 56%, dus 56% van de totale CMC bestaat uit bitcoin. Ook dit is een mooie indicator om inzicht te krijgen in de markt. Als men verwacht dat de bitcoin zal stijgen, zullen mensen met fiat geld bitcoin kopen maar ook hun andere crypto omwisselen naar bitcoin, de BTC Dominance zal dan stijgen. Als men verwacht dat de bitcoin zal dalen kan een omgekeerd effect worden waargenomen.

Via deze link kan je de status van de BTC dominance inzien.

FOMO: Fear Of Missing Out, de angst om iets te missen (winst mis te lopen).

REKT: Dit komt van het woord ‘Wrecked’ en betekent vernietigd. Wordt veel gebruikt als mensen hun coins te lang hodlen en hun verlies zien oplopen.